Австрийският канцлер Себастиан Курц и датската министър-председателка Мете Фредериксон ще се срещнат с

...
Австрийският канцлер Себастиан Курц и датската министър-председателка Мете Фредериксон ще се срещнат с
Коментари Харесай

Австрия, Дания и Израел щe преговарят за съвместно производство на ваксини |

Австрийският канцлер Себастиан Курц и датската министър-председателка Мете Фредериксон ще се срещнат с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, с цел да обсъдят опциите за взаимно произвеждане на ваксини против ковид. Новината, която през днешния ден е централна в австрийските медии, Курц е съобщил нощес на среща с публицисти, съобщи Българска телеграфна агенция.

Цел на визитата е съдействие на трите страни в научните проучвания и производството на ваксина против ковид във втората фаза на пандемията, а точно когато създаваните сега ваксини ще са изгубили частично въздействието си върху вирусните разновидности. Курц е посочил даже съответен план: в съдействието ще е включена австрийската фирма-производителка на ваксини " Полимун ", която и сега взе участие в производството на имунизацията на Pfizer-BioNTech.

" Става дума за допустимо най-хубаво обединяване на силите. Приоритет номер едно за нас е да ускорим производството и снабдяването с ваксини в бъдеще ", цитира вестник " Курир " изказване на Курц на срещата, наблягайки че на преди малко приключилата видеосреща на най-високо ниво е било реализирано единение по този въпрос.

Освен това той декларира, че " допустимо най-бързо в Европейски Съюз би трябвало да напреднем по въпроса за основаване на " зелен паспорт ", който Израел към този момент вкара ", електронен документ, който да разрешава на имунизирани, тествани и оздравели да пътуват и да посещават културни и други публични мероприятия и места.

" Но основното е да си създадем верните заключения от пандемията и да сме по-добре готови за бъдещето. Трябва да се подготвим за нови разновидности на ковид и за нови, може би по-опасни пандемии ", акцентира Курц и отбелязва, че това към този момент е разисквано в границите на страните, които първи започнаха дейности в тази посока и ще бъде приложено съответно с Дания и Израел.

" Ще работим тясно при изследването и производството на ваксини ", съобщи канцлерът. В идните дни той ще беседва с австрийски учени и фармацевтични предприятия.

Австрийският канцлер счита, че Европейската организация по медикаментите /ЕМА/ трябва да изследва имунизациите от Русия и Китай за допускането им до пазара на Европейски Съюз. В това отношение " не би трябвало да има геополитическо табу ", декларира канцлерът, " въпросът е допустимо най-бързо да получим огромни количества сигурни ваксини, все едно от кого са били създадени ".

Канцлерът има желание да стартира произвеждане на китайски и съветски ваксини в Австрия, след позволение за приложението им от страна на ЕМА. " Австрия изрично ще направи действия за даване на индустриални потенциали в подобаващи австрийски компании за съветски или китайски ваксини ", съобщи той.

Вчера австрийският канцлер е разговарял по телефона на съветския президент Владимир Путин, оповестява уеб сайтът на Австрийското радио и телевизия, базирайки се на информация от Кремъл, двамата политици са разискали общи старания в битката с пандемията. " Курц и Путин са говорили за вероятните доставки на " Спутник V " след допускането му за използване в Европейски Съюз от ЕМА ", съобщи представител на канцлера.

Според късото известие на Кремъл по случая също така бил обиден въпросът за основаване на взаимно произвеждане на " Спутник V " и за нуждата двете страни да останат в стеснен контакт. Според АПА представителят на канцлера не е дал отговор на въпроса дали е бил уречен времеви небосвод за възможни доставки на съветската ваксина.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР